Nie mam pojęcia dlaczego, ale moja babcia ugotowała całą miskę kaszy jaglanej. Ok, jaglaną bardzo lubię, ale nie codziennie- i nie w ilości odpowiadającej plutonowi wojska! No ale kasza ugotowana i trzeba coś z nią zrobić, przecież jej nie wyrzucimy. A że dochodziła akurat pora obiadu, to nie bardzo miałam ochotę jeść jej z mlekiem czy owocami. Postanowiłam zrobić więc placuszki. Nie widziałam nawet, czy to możliwe, dlatego wklepałam w wyszukiwarkę ' pancakes jaglane' i przeczytawszy kilka przepisów, już wiedziałam mniej więcej, co robić :)
Cynamonowe pancakes jaglane
Składniki na 12 placuszków
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- ,, chlust'' mleka do rozrzedzenia masy
- cynamon
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę i smażymy na patelni muśniętej olejem- polecam wam smarować ją pędzelkiem silikonowym, użyjecie wtedy mniej oleju a patelnia będzie dokładnie nim pokryta. Smażymy z obu stron i podajemy z ulubionymi dodatkami- u mnie ricotta i domowy mus jabłkowy :)
Moje wnioski? Pancakes jaglane są przepyszne! Nie przywierają, nie przypalają się. Idealna pozycja na śniadanie lub lżejszy obiad ♡
Pychotki!
Pyszny pomysł :) Lubię jaglankę w każdej wersji:)
ReplyDeleteOdpowiedziałam u mnie odnośnie masła orzechowego :)
PS Usuń weryfikację obrazkową ;)
Żeby dodać komentarz trzeba wpisać specjalny kod, można to wyłączyć w ustawieniach :)
DeleteZ takim kreatywnym podejściem, nic się nie zmarnuje ;)
ReplyDeleteA ja jakoś nie umiem spożytkować mojej kaszy jaglanej... Taka sama mi nie smakuje. Próbowałam gotować na mleku, ale taki piasek wyszedł. Spróbuję jeszcze te placuszki, a jeśli "nie pyknie" to stawiam krzyżyk na jaglanej ;p
ReplyDelete