Ciepłe, słodkie, pięknie pachnące... Idealne ♡
U-wiel-biam środy! Mam do szkoły na 11:45 i już tradycją stało się, że tego dnia na śniadanie smażę pancakes. Dziś zrobiłam je z moim jesiennym ulubieńcem- dynią. Jestem chora, ale takie śniadanie daje mi kopa pozytywnej energii, dzięki czemu jestem w stanie iść do szkoły, mimo targającego mną kaszlu i bólu gardła : ) W dodatku fakt, że mogłam je zjeść w łóżku powoduje, że dzisiejszy poranek stał się naprawdę idealny. Nawet deszcz i szarość za oknem nie jest w stanie go zepsuć!
Pełnoziarniste pancakes dyniowe ♡
Składniki na 8 placuszków
- 1 jajko
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g puree z dyni
- 1/4 łyżki miodu
- garść pestek dynii
- ,,chlust'' mleka
- łyżeczka jogurtu naturalnego
Jajko rozbijamy i miksujemy, aby je nieco napowietrzyć, ze szczyptą soli. Dodajemy mąkę, puree, miód, mleko i jogurt, miksujemy. Ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego. Dorzucamy pestki dyni i mieszamy łyżką. Smażymy placuszki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ja zjadłam z dżemem morelowym i granolą, ricottą i dżemem dyniowym, milką philadelphia i migdałami ♡
Jeśli macie czas, koniecznie zjedzcie w łóżku. Nigdzie nie smakują lepiej! ♡
Wieki nie jadłam dyniowych :D Świetnie wyglądają.
ReplyDelete