Tuesday, December 17, 2013

51. Kisielowa, jabłkowa owsianka ♡

❄ Kisielowa, jabłkowka owsianka ❄

podana z domowym musem jabłkowym, jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym



składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 100 ml wody+100 ml mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka kisielu w proszku ( u mnie jabłkowo-gruszkowy )
  • ulubione dodatki ( u mnie jabłko, mus jabłkowy, cynamon, masło orzechowe )
Mleko z wodą zagotowujemy. Wrzucamy płatki, gotujemy aż wchłoną większość płynu, co jakiś czas mieszając. Proszek kisielowy rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, resztę wody zagotowujemy, wlewamy rozrobiony kisiel i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Wlewamy kisiel do gotującej się owsianki, trzymamy chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Owsiankę kisielową zobaczyłam jakieś 2 miesiące temu u Sanmy, zanim jeszcze miałam bloga śniadaniowego. I wiedziałam, że muszę ją kiedyś zrobić! Długo się do niej zbierałam, aż za długo. Jak wrażenia? Obłęd. Równie pyszna i lepka jak budyniowa, ale ma bardziej orzeźwiający smak. Do powtórzenia :)
Uwielbiam też połączenie jabłka i masła orzechowego; nie wiem nawet, czy nie wolę łączyć masełka właśnie z tym owocem, aniżeli z bananem.
A śniegu nie ma : (
http://colorful-sprinkles.blogspot.com/2013/12/4-pierwsze-prawie-wspolne-sniadanie.html
 

9 comments:

  1. Ale jablkowo dzis u ciebie:-)

    ReplyDelete
  2. Kiedys planowalam kisielowa owsianke, ale finalnie sie nie odwazylam ;)
    Trwalam w nadziei, ze spadnie nieco sniegu na swieta, ale chyba nie ma co sie ludzic ;) trudno, moze to i lepiej

    ReplyDelete
  3. Ale pomysł, jeszcze o tym nie słyszałam. Chociaż jak dla mnie to propozycja bardziej na lato - taka orzeźwiająca. :)
    Moja owsianka się dopiero gotuje. ;)

    ReplyDelete
  4. pyszności. u mnie dzisiaj też jabłkowo :)
    ja się coraz bardziej zastanawiam, czy nie oszukać oczu i nie potraktować okien śniegiem w sprayu ;)

    ReplyDelete
  5. Czekolada zdecydowanie dla banana , masełko dla jabłuszka ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zgadzam się. ;) Czekolada została stworzona do bananów, ale z masłem orzechowym też pycha!

      Delete
  6. Jadłam kiedyś kisielową owsiankę i nawet mi smakowała. Widzę, że mamy taką samą miseczkę :)

    ReplyDelete
  7. O, tej jeszcze nie jadłam...ale budyniową kocham, więc z tą byłoby podobnie? Muszę spróbować :)
    P.S. Zapraszam Cię na konkurs na moim blogu! :) http://breakfastofdreams.blogspot.com/2013/12/500-fasola-kokos-i-jagody-konkurs.html

    ReplyDelete