❄ Kisielowa, jabłkowka owsianka ❄
podana z domowym musem jabłkowym, jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym
składniki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100 ml wody+100 ml mleka
- 1/4 szklanki wody
- łyżka kisielu w proszku ( u mnie jabłkowo-gruszkowy )
- ulubione dodatki ( u mnie jabłko, mus jabłkowy, cynamon, masło orzechowe )
Mleko z wodą zagotowujemy. Wrzucamy płatki, gotujemy aż wchłoną większość płynu, co jakiś czas mieszając. Proszek kisielowy rozprowadzamy w 2 łyżkach wody, resztę wody zagotowujemy, wlewamy rozrobiony kisiel i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Wlewamy kisiel do gotującej się owsianki, trzymamy chwilę na ogniu, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Owsiankę kisielową zobaczyłam jakieś 2 miesiące temu u Sanmy, zanim jeszcze miałam bloga śniadaniowego. I wiedziałam, że muszę ją kiedyś zrobić! Długo się do niej zbierałam, aż za długo. Jak wrażenia? Obłęd. Równie pyszna i lepka jak budyniowa, ale ma bardziej orzeźwiający smak. Do powtórzenia :)
Uwielbiam też połączenie jabłka i masła orzechowego; nie wiem nawet, czy nie wolę łączyć masełka właśnie z tym owocem, aniżeli z bananem.
A śniegu nie ma : (
Ale jablkowo dzis u ciebie:-)
ReplyDeleteKiedys planowalam kisielowa owsianke, ale finalnie sie nie odwazylam ;)
ReplyDeleteTrwalam w nadziei, ze spadnie nieco sniegu na swieta, ale chyba nie ma co sie ludzic ;) trudno, moze to i lepiej
Ale pomysł, jeszcze o tym nie słyszałam. Chociaż jak dla mnie to propozycja bardziej na lato - taka orzeźwiająca. :)
ReplyDeleteMoja owsianka się dopiero gotuje. ;)
pyszności. u mnie dzisiaj też jabłkowo :)
ReplyDeleteja się coraz bardziej zastanawiam, czy nie oszukać oczu i nie potraktować okien śniegiem w sprayu ;)
Na pewno była smaczna ;D
ReplyDeleteCzekolada zdecydowanie dla banana , masełko dla jabłuszka ! :D
ReplyDeleteZgadzam się. ;) Czekolada została stworzona do bananów, ale z masłem orzechowym też pycha!
DeleteJadłam kiedyś kisielową owsiankę i nawet mi smakowała. Widzę, że mamy taką samą miseczkę :)
ReplyDeleteO, tej jeszcze nie jadłam...ale budyniową kocham, więc z tą byłoby podobnie? Muszę spróbować :)
ReplyDeleteP.S. Zapraszam Cię na konkurs na moim blogu! :) http://breakfastofdreams.blogspot.com/2013/12/500-fasola-kokos-i-jagody-konkurs.html