Wednesday, November 06, 2013

13. Granola korzenna ♡

Pieczenie granoli z częstotliwością mniej więcej raz na tydzień

to u mnie normalka. Tak jak myślałam, granola karmelowa zniknęła w przerażającym tempie. Może dlatego, że słoik z nią leżał na wierzchu? Kusiła każdego, kto pojawiał się w kuchni. Choć to ja jestem największą miłośniczką płatków w mojej rodzinie, żaden z domowników nie mógł się oprzeć przed wpakowaniem łapki do słoiczka z granolą. Dosłownie w kilka dni słoik opustoszał, a ja byłam zmuszona do upieczenia nowej- bo śniadanie bez granoli to nie śniadanie!

Tym razem w wersji bardziej jesiennej.

Granola korzenna

 

składniki
  • 300 g płatków ( owsiane, żytnie, otręby )
  • 200 g musu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • duuuuuużo cynamonu
  • przyprawa korzenna
  • kilka goździków
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżka syropu orzechowego
Płatki wsypujemy do miski. Do rondelka przekładamy mus i podgrzewamy do. Dodajemy miód, jogurt, cynamon, przyprawę korzenną, goździki i gałkę. Gdy miód się rozpuści, dolewamy syrop orzechowy i mieszamy dokładnie. Wlewamy masę do płatków. Mieszamy, aż zostaną dokładnie nią oblepione. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 min w 170 '. Po tym czasie jest upieczona, ale wciąż wilgotna i ciągnąca. Nie martwcie się tym.Studzimy w uchylonym piekarniku, aby granola nabrała chrupkości. Gdy ostygnie, staje się zupełnie chrupiąca : )


Aromatyczna, rozgrzewająca... Idealnie jesienna ♡

2 comments:

  1. Korzenna granola brzmi przepysznie i równie cudnie wygląda :) Przepis zapisuję!
    Będę zaglądać częściej :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapraszam! : ) Również dodaję Twojego bloga do obserwowanych, naprawdę świetne połączenia- inspirują!

      Delete