Thursday, March 27, 2014

145. Migdałowo-waniliowy pudding kuskusowy ♡

♡ Migdałowo-waniliowy pudding z kaszki kuskus ♡

z waniliowo-cynamonową gruszką i masłem orzechowym

 

♡ porcja gotowej kaszy kuskus ( zalanej wrzątkiem )
♡ ok. pół szklanki mleka
♡ łyżeczka mąki migdałowej
♡ łyżka budyniu waniliowego
♡ łyżka syropu waniliowego
♡ kawałek gruszki
♡ cynamon

Gotową kaszę kuskus umieściłam w rondelku, zalałam większością mleka i trzymałam do zagotowania się płynu. W reszcie mleka rozrobiłam budyń i mąkę, dodałam do gotującej się kaszy. Mieszałam do zgęstnienia. Przelałam do słoiczka i po wystudzeniu umieściłam w lodówce. Rano pokroiłam gruszkę, polałam ją syropem waniliowym i posypałam cynamonem. Podpiekłam przez minutę w mikrofali i podałam z puddingiem. Dodałam jeszcze masło orzechowe.









Niekwestionowanym bohaterem dzisiejszego poranka jest mąka migdałowa, którą otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem Skworcu. Próbowałam jej już na surowo, okazała się być jeszcze smaczniejsza niż myślałam! Idealnie skomponowała się z gruszką i wanilią. Nie mogę się doczekać jej w innych, pieczonych śniadaniach!

Wczorajsze Targi? Cóż, najciekawszą rzeczą była podróż z nauczycielami- panią od niemieckiego i nauczycielem polskiego, którzy całą drogę śpiewali z radiem, później kradli markery z warsztatów i na końcu skusili nas kawą- dosłownie! Weszli na salę gdzie trwał wykład, pokazali nam kubki kawy. Wraz z towarzyszącą mi koleżanką wymknęłyśmy się, a oni zaprowadzili nas do samochodu i po prostu stamtąd uciekliśmy :) W planach był nawet wyjazd do Krakowa ( sic!), ale średnio wyrobiliśmy się z czasem. Miło poznać nauczycieli od innej, bardziej ludzkiej strony :)   

Wczoraj udało mi się ominąć sprawdzian z biologii- dziś nie mam takiego farta, czeka na mnie matematyka i angielski. Trzymajcie kciuki! Na pewno lepiej mi pójdzie, jak będę czuła wasze mentalne wsparcie :)

instagram blog     

33 comments:

  1. Jakoś nie mogę się odważyć do kuskusu na słodko.. Zawsze jadłam go w wersji na wytrawnie. Twoje dzisiejsze śniadanko trochę bardziej zachęciło mnie do spróbowania tej kaszy na inny sposób. Też bym chciała spróbować mąki migdałowej! *.*
    No i powodzenia na sprawdzianach!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiesz, że ja też? To mój pierwszy raz ze słodkim kuskusem i o dziwo świetnie w tej wersji smakuje : )

      Delete
  2. Oczywiście wspierał cię całym serduchem ♡ to co dzis podała to mistrz ♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki! Na twoje wsparcie zawsze mogę liczyć ♡

      Delete
  3. I znowu niebiańskie połączenie smaków *.*
    Kciuuukkkii będdddęęę trzymać :*****

    ReplyDelete
  4. Lodówkowe śniadania, to jedne z moich ulubionych. Pyszna propozycja <3
    Na moje kciuki możesz liczyć! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeszcze lepiej będą smakowały latem :) póki co jem je, żeby móc dłużej pospać

      Delete
  5. Kuskus na słodko mam w planie od wakacji ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kciuki oczywiście trzymam :*

      Delete
    2. radzę się skusić- pychota! a za kciuki dziękuję : )

      Delete
  6. Gruszka, wanilia, cynamon, migdały... Pyszny ten Twój pudding musi być :D Trzymam kciuki! :)

    ReplyDelete
  7. Zawstydzasz mnie za każdym razem, z coraz to nowszym przepisem! Brzmi genialnie, mega apetycznie :)
    Btw, kciuki trzymam mocno aż do białości!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z takim wsparciem musi mi się wszystko udać : )

      Delete
  8. Mąka migdałowa <3 Uwielbiam migdały, więc pokochałabym ją :)

    ReplyDelete
  9. Genialne! Kocham kuskus na słodko ;)

    ReplyDelete
  10. marzy mi się ta mąka, marzy.... ale ten pudding chyba jeszcze bardziej :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. z czystym sumieniem mogę polecić mąkę : )

      Delete
  11. To aż czasem dziwne, że nauczyciele mogą być inni ! No, ale twoje przepisy zawsze są pyszne :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. miło poznać nauczycieli od takiej strony :D

      Delete
  12. Trzymam kciuki :*
    Uwielbiam Twoje słoiczkowe wariacje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. słoiki to chyba mój znak rozpoznawczy powoli :D

      Delete
    2. słoiki to chyba mój znak rozpoznawczy powoli : )

      Delete
  13. kocham wszystko co związane z migdałami, ale mąki jeszcze nie próbowałam.
    Ja trzymałam kciuki z całej siły, jak poszły sprawdziany ? :)

    ReplyDelete
  14. twoje śniadanko musiało być pyszne!
    tyle pyszności w jednym słoiku!
    mam nadzieję, że sprawdziany poszły Ci znakomicie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzięki śniadaniu i waszym krzepiącym słowom dobrze napisałam : ) a przynajmniej mam taką nadzieję!:)

      Delete
  15. Gdybym tak miała więcej czasu rano... to na pewno nie częściej korzystałabym z Twoich pomysłów na śniadania!
    Chciałabym nominować Cię również do "Liebster Blog Award", jeżeli masz ochotę to zapraszam do udziału w zabawie! Więcej info u mnie: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/03/prazona-ciecierzyca-z-pomidorowa.html

    ReplyDelete
  16. Bardzo bardzo bardzo mi się to podoba, wanilia <3

    ReplyDelete