Saturday, February 22, 2014

112. Wytrawna owsianka ♡

 ♡ Cukiniowa owsianka ze słonecznikiem ♡

zapieczona pod plastrami sera brie, podana z żurawiną

 

♡ 400 ml płynu (mleko+woda)
♡ 7 łyżki płatków owsianych
♡ 3/4 małej cukinii
♡ kilka plastrów sera brie
♡łyżka ricotty
♡ 2 łyżki ziaren słonecznika ziaren słonecznika

Mleko z wodą zagotowałam. Dodałam płatki owsiane, a gdy nieco zgęstniały- startą na dużych oczkach, odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Wmieszałam uprzednio uprażone ziarna słonecznika. Gdy płatki wchłonęły cały płyn pozwoliłam im nieco wystygnąć, aby wmieszać ricottę. Przelałam je do kokilki. Przykryłam plastrami sera brie i zapiekłam około 15 minut w 180' ( do rozpuszczenia się sera). Podałam z żurawiną. 






To śniadanie chodziło mi po głowie już od dawna. Kiełkowało w umyśle od dobrych paru miesięcy, aż w końcu doczekało się zrealizowania. I jak zwykle pluję sobie w brodę za zwłokę- bo stanowczo do jednych z lepszych należy.
Minął pierwszy tydzień w szkole. Tydzień chyba najintensywniejszy ze wszystkich dotychczasowych. Obfitujący w stres, zmęczenie plus dość duży zawód na bliskich koleżankach. A jednocześnie przeżyty z uśmiechem na ustach. Pierwszy raz od dawna przez tak długi czas byłam zadowolona... Cóż, bez powodu.  
Dziś z czystym sumieniem robię sobie lazy day. Zasługuję na odpoczynek po całym tygodniu nauki, po intensywnej dość aktywności fizycznej, psychicznej, a i zdrowie nieco tego wymaga, bo wczorajsze nagrywanie filmiku na biologię w samej bluzie oprócz śmiechu lekki katar przyniosło. Mama ma wolne, babci nie ma. Cicho, spokojnie i jakoś tak beztrosko. Lekko. Szczęśliwie.


+ jako bonus LBA od Sylwii. Dziękuję kochana!
♡ Jakie są dla Ciebie najważniejsze cechy u przyjaciela?
Szczerość, wierność, zdolność empatii.
♡ Co jest twoją największą obsesją?
Stanowczo kawa!
♡ Co lubisz robić, gdy jesteś kompletnie sama w domu?
Robię sobie coś pysznego do jedzenia, włączam głośną muzykę, zapalam wszędzie świece i kadzidła, nalewam wody do wanny. Na pralce kładę laptopa i oglądam sobie film, zajadając się pysznością. No, i drzwi od łazienki są otwarte. Bo lubię, jak wieje ♡
♡Jakie smaki wspominasz z dzieciństwa?
Inka z mlekiem, budyń waniliowy z sokiem malinowym, jajecznica z pomidorami i babciny rosół.
♡ Czy są takie miejsca, do których chciałabyś wrócić? Jeśli tak, to jakie?
Zawsze Wiedeń.
♡ Jaki składnik w kuchni cenisz sobie najbardziej?
Jajka!
♡ Co jest dla Ciebie priorytetem na zakupach spożywczych?
Wszelkiego rodzaju nabiał.
♡ Gdzie widzisz siebie za 10 lat?
W moim pięknym mieszkaniu, z mężem i dziećmi.
♡ Czy planujesz coś szczególnego na wakacje?
Planujemy przeprowadzkę ;) No i przyjedzie do mnie przyjaciółka z Iławy
♡ Wolisz samotne wieczory z książką, spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę ze znajomymi?
Hej! A gdzie odpowiedź: ,, Kości'' z mamą i psem? :)

ask instagram blog
 

32 comments:

  1. Takiej jeszcze nie było! ♥ Chętnie zjadłabym ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zależało mi na osiągnięciu czegoś nowego ; )

      Delete
  2. Replies
    1. Zapach nie był zachęcający, ale widok tak ; )

      Delete
  3. o, ciekawa propozycja szczególnie przez wzgląd na fakt, że ostatnio cukinię jem nieomal całą na raz :)
    zdecydowanie Ci się należy, odpoczywaj! ;) i znam OBOWIĄZEK zaopatrzenia się w nabiał. lodówka bez niego, choć wypchana być może po brzegi- jest pusta

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ja ostatnio cukinię jadłam dawno temu, jakoś nie mogłam jej dostrzec na sklepowych pułkach. dobrze, że nabiał zawsze jest w sklepie!

      Delete
  4. ten rozpływający się ser! ^^
    P.S ja też nominowałam Cię do LBA :)

    ReplyDelete
  5. Cieszę się, że udało ci się odpowiedzieć na moje pytania. No widzisz, nie przewidziałam twojej ostatniej odpowiedzi, następnym razem się poprawię, obiecuję, hehe :) Też na zakupach najpierw zaopatrzam się nabiał, bo co to za śniadania bez niego, co? A pomysł na śniadanie strasznie oryginalny. Nie spotkałam się jeszcze z takim. Jestem strasznie ciekawa jak smakuje. Jak zdobędę gdzieś cukinię to może spróbuję coś podobnego wykombinować? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepis jeszcze do udoskonalenia. Idealnie wpasowałby się tam łosoś wędzony, pluję sobie w brodę, że go pominęłam!:)

      Delete
  6. wytrawna wersja owsianki wciąż jeszcze przede mną, ale coraz blizsza jestem jej zrobieniu :)

    ReplyDelete
  7. Śniadanie bardzo oryginalne i do tego wygląda niesamowicie *.* Ten ser musiał się tak bosko rozpływać na tej owsiance :)
    PS. Nominowałam Cię do LBA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj tak, ser to zdecydowany plus dzisiejszego śniadania : )
      Dziękuję, odpowiem niebawem!:)

      Delete
  8. Na dwie porcje nie użyłaś całej małej cukinii? Czuję się jak obżartuch, bo jedną małą w całości biorę do owsianki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potrzebowałam kawałka wczoraj wieczorem niestety!

      Delete
  9. Mniam! Szykuję się na wytrawną owsiankę od dłuższego czasu, ale jakoś mi nie wychodzi. Muszę spróbować wreszcie, bo wygląda kusząco. :)
    Kolejny raz piszesz o Wiedniu i kolejny raz utwierdzasz mnie w przekonaniu, że muszę go umieścić w planach na wakacje!

    ReplyDelete
  10. Ale się rozmarzyłam czytając opis idealnego samotnego wieczoru w domu :P

    A Twoje dzisiejsze śniadanie to jedna z najlepszych wytrawnych propozycji jakie dane mi było pożreć wzrokiem :P

    ReplyDelete
  11. Wytrawna owsianka - szalejesz kochana <3
    Choć nie lubię serka pleśniowego to dla takiej wersji chyba przełamałabym się :D

    ReplyDelete
  12. Już kiedyś się próbowałam do takiej przemóc ale nie mogę hehe :P

    ReplyDelete
  13. nie musisz mnie długo przekonywać do takiej owsianki! jeszcze ten serek bire...niebo <3

    ReplyDelete
  14. Oj tak, odpoczynek jest każdemu potrzebny :)
    A śniadanko wygląda idealnie, zrób mi taką koklikę :D

    ReplyDelete
  15. Też jestem uzależniona od kawy <3 Ostatnio piję 2-3 filiżanki dziennie, chyba powinnam ograniczyć.. :D
    A owsianka na wytrawnie? Brzmi zachęcająco!

    ReplyDelete
  16. Świetn a, w takiej wersji jeszcze nie jadłam , ale bardzo zachęca , jak zawsze slicznie podana i na pewno miała w sobie wiele serca <3 Proszę zrob mi taka *.*

    ReplyDelete
  17. w końcu wytrawna owsianka z fantastycznym urozmaiceniem! jem owsiankę codziennie, gotowaną na rosole (bo słodkiej nie lubię) i tak się zastanawiałam, co by do niej dodać, żeby było coś innego.

    ReplyDelete