Tuesday, April 15, 2014

163. Bananowelowe ♡

Banany to zaraz po borówkach moje ulubione owoce. W dzisiejszym śniadaniu to one grają przysłowiowe ,, pierwsze skrzypce''. Są niekwestionowaną gwiazdą, wiodą w nim prym. Idealnie łączą wszystkie smaki i sprawiają, że nawet szary, deszczowy poranek jest piękny.

♡ Bananowo-miodowy pudding owsiany ♡ 

podany z ricottą i lawendą


♡ 3 łyżki płatów owsianych
♡ pół szklanki herbaty miodowej
♡ łyżka miodu
♡ odrobina mleka
♡ łyżeczka budyniu bananowego
♡ łyżeczka dżemu bananowego
♡ kawałek banana

Torebkę z miodową herbatą zalałam w kubku wrzątkiem, mniej więcej do połowy wysokości kubka. Umieściłam ją potem z miodem i odrobiną mleka w garnuszku. Zagotowałam i dodałam płatki, ugotowałam do gęstości. W mleku rozrobiłam budyń i dodałam do garnuszka. Naczynie wyłożyłam folią, przelałam połowę owsianki, położyłam dżem i resztę masy z garnuszka. Na górze ułożyłam plastry banana i odstawiłam na całą noc do lodówki.




2 dni do przerwy! Czas leci mi szybko, bo lekcje są luźne, wszędzie panuje już wielkanocny nastrój. Ja sama posadziłam już rzeżuchę, przystrajam pokój świątecznymi dodatkami i powoli zabieram się za wielkie sprzątanie. Ustalamy już też menu na uroczysty obiad. Póki co wiem, że na moich barkach spoczywa tort, mazurek i keks. O ile o keksa i tort się nie boję, o tyle niepokoję się mazurkiem. Będę go bowiem robiła po raz pierwszy. Do tej pory jednak nie skopałam żadnego ( sic!) ciasta i zamiast się zamartwiać mówię sobie, że podołam :)
W zeszły piątek źle się czułam i pani pozwoliła mi nie pisać kartkówki. Dziś muszę to nadrobić, dlatego trzymajcie za mnie kciuki :) 

W kuchni kieruję się kreatywnością i intuicją, a nie przepisami. I jeszcze jakoś nigdy nic nie ,, skopałam ''

instagram blog

37 comments:

  1. Ale to bosko wygląda! *o* Łączę się w uwielbieniu do bananów <3
    Ja chyba też w tym roku będę miała swój mazurkowy debiut, bo, co ciekawe, u mnie w rodzinie do tej pory tej tradycji nie było ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wprowadziłam już tradycję pierniczków, wprowadzę niebawem mazurka. Co będzie potem...?:)

      Delete
  2. Nie dość że ten pudding tak ślicznie wygląda , to jeszcze tyle pyszności ma w sobie <3
    Ja zamiast mazurka będę robić babkę , ale trzymam za ciebie kciuki żeby ci się udał :*
    Za kartkówkę oczywiście też będę trzymać :*

    ReplyDelete
  3. Też bardzo lubię banany ♥ pudding to obłęd ojej chyba bd musiała się zainspirowac grzecznie mówiąc hihihi cudoo w kochanym kształcie ♥ trzymam kciuki obowiązkowo ♥

    ReplyDelete
  4. Zapisuję do zrobienia, świetny pomysł. Lubię wszelkiego rodzaju puddingi/kremy, szczególnie latem :)
    Trzymam kciuki!

    ReplyDelete
  5. Ty zawsze tak pieknie opisujesz swoje sniadania:) ja w tym roku pieke babke, babeczki i rowniez mazurka po raz pierwszy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję : ) To życzę powodzenia z piekarnikiem :)

      Delete
  6. Ja również mam w perspektywie debiutancki mazurek! Do tego malinowy. Co będzie to będzie, choć boję się okrutnie- akurat mam na koncie kilka klęsk żywiołowych ;)

    ReplyDelete
  7. Totalnie love! <3 Pyszności.

    ReplyDelete
  8. W internecie są świetne przepisy na mazurki, poszperaj trochę, pozmieniaj i z Twoim talentem na pewno wyjdzie coś cudownego, co podbije serca domowników :)

    Pudding śliczny i na pewno pyszny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miło wiedzieć, że ktoś w ciebie wierzy. Dziękuję!:)

      Delete
  9. To masz talent do gotowania/pieczenia! :D
    Genialne śniadanie! Tylko skąd ten dżem?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Własnej roboty- 3 banany, trochę wody, opakowanie żelfiksu i cukier. Wszystko razem na patelnie aż zgęstnieje :)

      Delete
  10. Ach, obłędne smaki. Nie wiem tylko czy zadowoliłabym się taką małą porcyjką. Chyba jednak wolałabym więcej tego cuda <3

    ReplyDelete
  11. A banany to moje ulubione owoce. Tyle można z nich zrobić, że nigdy mi się nie znudzą. Nie mogę jednak zrozumieć tego, że jak byłam mała to miałam wstręt do nich. No, ale smaki z wiekiem się zmieniają na szczęście :)

    ReplyDelete
  12. Uwielbiam wszystko, co zawiera banany! <3

    ReplyDelete
  13. Widzę, że mamy tak samo! U mnie borówki na 1,a na 2 banany :D

    ReplyDelete
  14. hej, podołasz mazurkowi, co to dla Ciebie! :)
    a banan+lawenda- wiadomo, miłość!

    ReplyDelete
  15. ach, bo kto nie kocha bananów ? przecież one są stworzone do kochania :3

    ReplyDelete
  16. Z tego co pamiętam to chyba śliczny tort na chrzciny zrobiłaś (to było na chrzciny? tak mi się wydaje :D), więc i z mazurkiem nie będziesz miała problemu! :)

    ReplyDelete
  17. jakie cudo na talerzyku! :)
    banany też baardzo lubię! (:
    tez w tym roku zamierzam zrobić mój pierwszy mazurek! :D

    ReplyDelete
  18. Uwielbiam banany! Chyba tylko ja jeszcze nie próbowałam tych lodówkowych puddingów.. :)

    ReplyDelete
  19. Jak zwykle wygląd bezbłędny, w smaku też taki na pewno był.
    Ja też robię mazurka, też pierwszy raz. Ale o Ciebie się nie martwię. Na pewno wyjdzie! :*

    ReplyDelete
  20. pudding owsiany to jak najbardziej trafiony pomysł na śniadanie !

    ReplyDelete